Prague Film Fund vyhlašuje další výzvu. Uzávěrka 20. července 2019

Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund vyhlašuje novou výzvu k předkládání žádostí o nadační příspěvek pro filmové i seriálové projekty. Lhůta pro podávání žádostí je od 20. června 2019 do 20. července 2019 a mezi projekty mohou být rozděleny více než dvě desítky milionů korun.

Žádosti mohou být podány na filmové a seriálové zahraniční projekty nebe mezinárodní koprodukce, jejichž natáčení započalo nebo započne v období od 1. ledna 2019 do 30. června 2020.

„Dosud fond ve čtyřech uplynulých výzvách podpořil 20 filmových a televizních projektů. Prahu v nich viděli diváci od Německa přes Francii, Itálii, Kanadu až po Indii, a zanedlouho se do kin chystá blockbuster Spider-Man: Daleko od domova, jehož několik klíčových scén se odehrává v Praze a uvidí jej po celém světě stovky milionů diváků,“ uvedla Ludmila Claussová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund.

V Praze se v těchto dnech natáčí několik projektů podpořených nadačním fondem. Jedním z nich je íránský film Poloviny mezinárodně uznávaného herce a režiséra Aliho Mosaffy vznikající v koprodukci s ČR, Slovinska a Francie. Ten má během června a července v hlavním městě 33 natáčecích dní a vypráví příběh Íránce ve středních letech pátrajícím v současné Praze po otcově minulosti.

„Měl jsem ten příběh v hlavě a přemýšlel jsem, kde by se mohl odehrávat. Dospěl jsem k tomu, že nejlepším místem bude Praha – inspirovaly mě životní eskapády otce mého kamaráda, stejně jako dalších Íránců, kteří v Praze žili, a s nimiž jsem mluvil,“ řekl režisér, který získal se svým druhým filmem Poslední krok (2012) na karlovarském festivalu cenu mezinárodních kritiků FIPRESCI za nejlepší film a herečka Leila Hatami Křišťálový Globus za nejlepší ženský herecký výkon.

Dalšími podpořenými snímky, které se právě v Praze natáčejí jsou Modelář Petra Zelenky v česko-slovensko-slovinské koprodukci a švýcarsko-český snímek Ztraceni v ráji režisérky Fiony Ziegler.

Výsledky první letošní výzvy by měly být známé do října 2019.