Praha poprvé podpořila studentské projekty, které mají ambici uspět na mezinárodních festivalech

Pražský nadační audiovizuální fond (dříve Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund) podpořil poprvé studentské audiovizuální projekty, které se natáčely nebo budou natáčet v hlavním městě. Mezi osm projektů rozdělil nadační příspěvky v celkové výši 610 000 korun.

Pražský nadační audiovizuální fond vyhlásil první studentskou výzvu na podporu zajímavých audiovizuálních počinů s potenciálem účasti na mezinárodních festivalech díky úpravám Zakládací listiny fondu, které proběhly na podzim minulého roku.

 „Jsme rádi, že se do výzvy přihlásily tematicky i žánrově pestré filmy a doufáme, že se do budoucna staneme stabilními partnery studentských projektů. Nadaní filmaři a filmařky dělají na mezinárodních festivalech v posledních letech české kinematografii skvělé jméno, jejich podpora je proto logickým krokem. Chceme tak vyslat signál, že si Praha uvědomuje nejen marketingový potenciál svých lokací, ale je také metropolí, která si váží talentovaných lidí, kteří v ní žijí a pracují. Studentská tvorba navíc z principu vytváří zajímavé a progresivní zrcadlo některým velkým mezinárodním projektům natáčeným v Praze, jejichž podpora zohledňuje zejména pozitivní dopady na místní ekonomiku,” řekl David Havaš, předseda správní rady Pražského nadačního audiovizuálního fondu.

Do výzvy se přihlásilo jedenáct studentských projektů, mezi hodnocenými projekty byl jeden středometrážní, ostatní krátkometrážní. Převládal žánr dramatu, objevil se ale i horor či filmová báseň. Projekty musely doložit silný potenciál účasti na mezinárodních festivalech, dokládaly proto také festivalovou strategii. Praha musí stejně jako u profesionálních projektů v natáčeném projektu představovat skutečně Prahu.

 „Pražská periferie má svou nezaměnitelnou filmovou estetiku. Myslíme si, že velká sídliště patří k hlavnímu městu stejně jako Karlův most nebo Pražský hrad. Na rozdíl od těchto pamětihodností na sídlišti žijí lidé, jejichž příběh chceme vyprávět,“ říká scénárista Josef Kokta o snímku Věž, prvním podpořeném filmu. Intimní rodinné drama o sestrách Tereze a Karle, které jemně a v náznacích zpracovává téma ztráty a znovunalezení rodinných vztahů v neočekávané konstelaci, získalo podporu 100 000 korun.

Druhým filmem je tragikomické coming of age drama Útěk reflektující vztah patnáctiletého Tima a jeho otce, který už má novou rodinu a Timotej si není jistý, že je v ní pro něj také místo. „Ve filmu funguje město Praha jako hermeticky uzavřený prostor, ve kterém syn potkává svého otce. Tak jako se odcizený otec a syn vzdalují dál od sebe, tak se i divák společně s nimi vzdaluje dál do odlehlých částí města. Praha se pro ně stává místem, kde na ně dolehla tísnivá situace, ale zároveň se možná objevila naděje na opravu pošramoceného vztahu,“ vysvětluje producent Michael Přibil. Krátkometrážní film, který se bude na podzim letošního roku natáčet na Hlavním nádraží a přilehlých městských částech, získal nadační příspěvek ve výši 50 000 korun.

I třetí krátkometrážní hraný film je drama, tentokrát o střetu generací, sociálních tříd i názorů. „Nadační příspěvek nám umožní plně rozvinout naši tvůrčí vizi a přenést ji na filmové plátno,“ říká producentka Barbora Podškubková, režisér a scénárista Lukáš Valíšek doplňuje: „zároveň máme možnost se více přiblížit naší vizi a rozvést i retrospektivní linku příběhu – zobrazení veřejné minulosti hlavní hrdinky, vysoce postavené političky – ve které město Praha hraje velkou roli. Celkově bychom chtěli pracovat se střetem realistické současnosti a tajemného, noirového potenciálu města, což nám obdržený nadační příspěvek pomůže zajistit.“  Snímek Návrat obdržel nadační příspěvek 50 000 korun.

„V krátkém dokumentu U Pavly v obýváku portrétujeme Pavlu Jonssonovou, umělkyni, pedagožku a feministku, která je s Prahou celoživotně spjatá. Pohybuje se v ní přirozeně a jako znalkyně místní alternativní scény ji představuje i svým studentům. Pravidelně se setkává se svými vrstevníky kolem Kaštanu na Břevnově a s mladší generací zase na Štvanici, kolem Bike Jesus. Praha v našem filmu není pouhou kulisou, ale skutečným domovem zdrojem inspirace naší hlavní protagonistky,“ prozrazuje o krátkometrážním snímku, který správní rada podpořila částkou 60 000 korun, režisérka filmu Barbora Venclová.

Dystopická filmová báseň They can hear your smile je pátým podpořeným projektem. „Příběh dovádí do nejzazšího důsledku eponymní marketingový slogan callcentra na vymáhání dluhů, když odosobněné telefonisty z letargie vytrhne nespoutaný smích. Nikoli výsměch, jízlivost ani ironie, ale čistý a nakažlivý smích nad tragikomedií dlužníků v pasti lichvářů, jehož ozvěna trhá na kusy apatii operátorů i zdi klaustrofobního open spacu, říká koproducent filmu Michael Jiřinec a popisuje klíčovou finální scénu snímku: „z odstupu a s výhledem na snové panorama Prahy sledujeme budovu callcentra téměř formou filmové básně, jak se sesouvá k zemi, podobně jako vybuchují jednotlivé domy a předměty ve slavné sekvenci snímku Zabriskie Point od Michelangela Antonioniho. Nikde ani stopa po životě, smíchu, zaměstnancích, ale ani zaměstnavatelích. Absurdní pinožení je pryč, zůstává jen němý svědek: stověžaté srdce Evropy.“ Film získal podporu ve výši 50 000 korun.

„Film Patissérie je společenská satira, která na ploše krátkého hraného filmu, prostřednictvím tří mikropříběhů nastavuje zrcadlo pro pokřivené vnímání a hierarchizování vztahových norem ve společnosti. Je sociologickou sondou vnímání současných vztahů mladé generace, jejichž jednotlivci bojují s tlakem za každou cenu najít si partnera, přičemž ve skutečnosti jsou opojeni pocity osamělosti, izolace, nedůvěry a vztahové instantnosti,“ popisuje snímek jeho režisér Valér Futej. Krátkometrážní film, který získal nadační příspěvek 100 000 korun, se bude natáčet na Starém městě, Letné i Petříně.

Dokumentárně pojatý hraný film Kulturní fronta o partnerském páru Valerie a Danila reflektuje aktuální situaci mladých Ukrajinců, jejichž zemí zmítá válka. Natáčet se bude bez pevného scénáře v prostorách pražských divadel i hotelu Hilton. Režisér Jindřich Andrš získal za svůj předchozí film Nová šichta (2020) řadu ocenění, včetně ceny za nejlepší český dokumentární film roku na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Snímek byl podpořen částkou 100 000 korun.

Krátký hraný film Návštěvník režiséra Vojtěcha Konečného a scenáristy Jana Dvořáčka o mladém spisovateli, který bojuje se svým tvůrčím blokem a také se spánkovou paralýzou. Celý příběh se odehrává v Praze, kde budeme rovněž natáčet na přelomu července a srpna, a to na plánovaných lokacích, které mimo jiné zahrnují pražské Klementinum nebo park u Hostivařské přehrady. Mimo finanční prostředky od naší fakulty již nemáme příliš možností, kde na studentský krátkometrážní film sehnat finance, proto nám podpora od Pražského audiovizuálního fondu velice ulehčí realizaci a pomůže nám zajistit to, že film bude vyprávěn dle našich představ,“ dosvědčuje Adéla Konečná, producentka filmu. Snímek byl oceněn nadačním příspěvkem ve výši 100 000 korun.

Všechny oceněné projekty vznikají jako studentské filmy na Filmové a televizní fakultě AMU v Praze, nicméně nadační fond doufá, že se v budoucnosti budou hlásit i studenti z mimopražských škol, pokud budou natáčet v Praze.