Dva filmy podpořené Prahou budou mít premiéru na prestižních festivalech v Benátkách a v San Sebastiánu

Drama Běžná selhání v rumunsko-italsko-slovensko-české koprodukci bylo vybráno do sekce Venice Days (Giornate degli Autori), která je po hlavní soutěži nejsledovanější sekcí slavného benátského festivalu a zaměřuje se především na autorské filmy. Druhým úspěchem je výběr historického dramatu Il Boemo do hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v San Sebastiánu.

Na evropském kontinentu nenajdete prestižnější čtveřici festivalů: Cannes, Berlín, Benátky nebo San Sebastián jsou tou nejvyšší metou nejen pro české filmaře. Úspěch domácí kinematografie je o to větší, že na MFF Benátky bude prezentováno hned pět českých filmů.

Dystopické drama soutěží v Benátkách

Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund podpořil jeden z těchto filmů, a to snímek Běžná selhání pod taktovkou rumunsko-maďarské režisérky Cristiny Groșan. Dystopické drama bylo podpořeno částkou 1 milion korun ve Výzvě 2020/2. Film se natáčel výlučně v Praze: na Strahově, v Troji i Bohnicích. Na místech, která nejsou zahraničními filmaři primárně vyhledávaná, přitom jsou ale stejně zajímavá a fotogenická jako ostatní populární lokace v hlavním městě.

„Vždy jsme si představovali, že se příběh Běžných selhání bude odehrávat v Praze. A přestože v Praze můžeme nalézt spoustu architektonických slohů, nás zajímá současná tvář města: nová místa z posledních desetiletí, kancelářské budovy ze skla a oceli, a hlavně brutalistická a neofunkcionalistická architektura. Snažíme se vytvořit znepokojující prostředí pro naše postavy, které jsou tak pod ještě větším tlakem ve svém boji o přežití,“ řekla režisérka Cristina Grosan.

Dystopické drama Běžná selhání totiž vypráví příběh tří žen různých generací v průběhu jediného dne. Každá z nich se musí vyrovnat s hraničními životními událostmi, a to ve chvíli, kdy je Praha zasažena sérií podivných výbuchů. Režisérka Cristina Groșan natočila film podle scénáře spisovatelky a scenáristky Kláry Vlasákové. Hlavní role ztvárňují Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, dále hrají Vica Kerekes, Jana Stryková či Rostislav Novák ml.

Sekce Venice Days (Giornate degli Autori) se koná od 31. srpna do 10. září, v soutěži je jedenáct snímků. Český film se v této sekci představí poprvé od roku 2008, kdy zde naposledy soutěžil Venkovský učitel Bohdana Slámy. Česká premiéra filmu je naplánována na 13. října 2022.

Film o opomíjeném českém skladateli míří do Španělska

Mezinárodní filmový festival v San Sebastianu vybral do své hlavní soutěže historický snímek Il Boemo v koprodukci Česka, Slovenska a Itálie. Film o životě a tvorbě českého skladatele Josefa Myslivečka zde bude mít světovou premiéru. Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund podpořil snímek režiséra Petra Václava částkou 3,5 mil. korun ve Výzvě 2019/2.

„Mysliveček strávil velkou část života na cestách, a proto musí náš film přinést co největší pestrost prostředí. To nás dovedlo zpět do Čech a na Moravu, které nám poskytují škálu opravdu unikátních historických motivů,“ říká k výběru lokací filmu Il Boemo producent Jan Macola a pokračuje: „divákovi ale samozřejmě představíme i Prahu, kde se Mysliveček narodil a kde vyrostl. Pražskou linii příběhu můžeme rozvinout díky štědré podpoře od Prague Film Fund.“ ‍Josef Mysliveček se pravděpodobně narodil nedaleko Karlova mostu na břehu Vltavy v Sovových mlýnech, které svého času, stejně jako Kutilův mlýn (jenž stával v místech dnešní Novotného lávky) patřily jeho rodině. Natáčelo se samozřejmě i v Itálii, kde Mysliveček strávil větší čas svého života.

Festival v San Sebastiánu se koná od 16. do 24. září, česká premiéra filmu je naplánována na 20. října letošního roku. Hlavní roli českého barokního skladatele Josefa Myslivečka ztvárnil Vojta Dyk, v dalších rolích se představí Barbara Ronchi, Lana Vlady, Lino Musella či Philippe Jaroussky. Kromě koncertů je v plánu i výstava o Josefu Myslivečkovi v nově zrekonstruovaném pražském barokním Clam-Gallasově paláci v Praze, kde budou mimo jiné k vidění i filmové kostýmy, které vznikly podle autentických dobových postupů.