Praha podporuje audiovizi, deadline pro nové projekty je 15. listopadu


“Praha se v posledních letech, také díky Pražskému audiovizuálnímu nadačnímu fondu, opět stává atraktivní destinací pro filmový turismus. Fond podporuje jak zahraniční produkce, tak domácí projekty, což přináší významné ekonomické přínosy pro město a filmový průmysl jako takový. Každá investice do filmové produkce se totiž mnohonásobně vrátí a pomáhá dlouhodobě profilovat Prahu jako ‚film friendly‘ město, které si uvědomuje hodnotu audiovizuálního sektoru pro rozvoj turismu a místní ekonomiky,“ říká pražský náměstek pro kulturu, cestovní ruch, výstavnictví, péči o památky, národnostní menšiny a animal welfare JUDr. Jiří Pospíšil.

Nadační fond rozhodl dne 30. září 2024 na svém zasedání o další výzvě na podporu profesionálním audiovizuálním projektům natáčeným v Praze. Žadatelé mohou přihlašovat své projekty od 15. října do 15. listopadu 2024. Hlavní město Praha letos prostřednictvím svého fondu rozdělí 6 milionů korun.

Z podpořených projektů jdou aktuálně do kin dokumentární filmy Identita: Film o českém grafickém designu a Ješte nejsem, kým chci být. Uvedený v létě příštího roku bude i dlouho očekávaný akční snímek ze světa Johna Wicka – Ballerina.

Nadační fond se nezaměřuje pouze na podporu amerických blockbusterů. Částkou 1,5 milionů korun podpořil i úspěšný film Vlny, který reprezentuje naši republiku v zahraničí a stal se zástupcem pro boj o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film.

“Dotovat filmy jako jsou Vlny je pro Prahu velkou ctí. Vítám, že se mezi audiovizuálními projekty spojenými s Prahou mohou takovéto počiny zařadit,” říká Zdeněk Kovářík, radní pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

Na svém kontě od existence má nadační fond podporu již 61 profesionálních i studentských projektů. Útrata filmových štábů z řad malých a středních podnikatelů tak za 8 let vyrostla na 1,7 miliard korun. Pro srovnání rozpočet zmíněného akčního filmu ze série John Wick s názvem Ballerina, který se v Praze natáčel s Ana de Armas a Keanu Reevesem, měl celkový rozpočet 2 miliardy korun. Od nadačního fondu získal 2 miliony korun, v Praze však utratí více jak 100 milionů korun. Multiplikace takto vynaložených peněz je až 50násobná.

Pražský audiovizuální nadační fond byl založen hlavním městem Prahou 15.9. 2016. Mezi hlavní cíle fondu patří podpora pozitivní prezentace města Prahy prostřednictvím filmu a televize, přilákání filmových a televizních projektů s marketingovým potenciálem a jejich využití k propagaci Prahy a také profilování města jako „film friendly“ destinace, která si uvědomuje přínosy a přesahy audiovizuální produkce. Praha tak podporuje udržitelný́ rozvoj lokálního audiovizuálního průmyslu a rovněž využívá potenciál filmového cestovního ruchu.